Krémová česnečka
Každý známe tu situaci, kdy doma skoro nic nemáme a na nákup se nám nechce. Krémová česnečka je pro tuhle situaci ideálním jídlem. Je připravena ze surovin, které máme doma snad vždy. Tedy aspoň v mém případě tomu tak je.
Ingredience:
- 2 paličky česneku
- 1 cibule
- 1 ks smetany na vaření
- hladká mouka
- vývar
- sůl
- pepř
- chleba
- olej
- sýr
Postup:
Nejprve si uděláme krutony. Chleba nakrájíme na kostky a osmažíme na oleji. Že jsou krutony hotové poznáme tak, že nám v pánvi začnou "cinkat", poté je dáme zchladnout. Teď si najemno nakrájíme cibulku a asi 5 stroužků česneku na plátky. Cibuli osmahneme na oleji a přidáme plátky česneku, které jen lehce zasmahneme. Česnek se nesmí spálit, jinak bude polévka hořká. Zalijeme vývarem a smetanou a vaříme asi 10 minut. Mezi tím si smícháme vlažnou vodu s hladkou moukou, na tzv. ameriku. Hotovou ameriku za stálého míchání vlijeme do vroucí polévky a opět necháme asi 20 minut vařit. Po dvaceti minutách polévku vypneme, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Hotovou polévku podáváme s krutony a strouhaným sýrem.